DIGID wat kan ik ermee?

De meest eenvoudige manier om over DIGID geïnformeerd te worden is door op het plaatje hiernaast te klikken dan legt de zeer geduldige Steffie het uit.
Steffie is een initiatief van Stichting Leer Zelf Online. Deze stichting zet zich in om kwetsbare mensen zelfredzamer te maken in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt.
Steffie heeft inmiddels een enorme achterban. Meer dan een miljoen mensen komen jaarlijks op haar website. Zij leren op een leuke manier veel van Steffie.
Steffie heeft inmiddels aan de overheid gevraagd de methode om van DIGID gebruik te maken te vereenvoudigen. Dat is wel nodig hoewel een goede beveiliging vaak samen gaat met een ingewikkelde procedure kan het aanvragen een lastig proces zijn. Om dit te illustreren mijn verhaal:

Iemand in mijn vriendenkring had een proces verbaal op laten stellen door de politie in verband met vernielingen. De politie meldde hem dat als hij het vervolg van de afhandeling van deze zaak wilde volgen het kon doen via zijn DIGID. Nu had hij die niet en vroeg mij hem te helpen bij de aanvraag. Omdat hij zo min mogelijk met ingewikkelde digitale zaken te maken wil hebben vroeg ik de eenvoudige methode om in te loggen aan. Dat is met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit gedaan hebbende bleek dat men daarmee niet op https://www.politie.nl/mijnpolitie kan komen en een van de andere methodes die meer veilig zijn, nodig heeft. Die methodes zijn weergegeven in de volgende schermafbeelding: Door onervarenheid dacht ik dat de toegestuurde activeringscode ook gebruikt kon worden voor inloggen met de DigID app en installeerde die op zijn iPad. Een GSM was door betrokkene nog maar net aangeschaft en met SMS had hij nog geen ervaring. Omdat na enige vruchteloze pogingen de zaak blokkeerde vroeg ik opnieuw een activeringscode aan en toen die na enige dagen werd bezorgd, wederom getracht daarmee de extra beveiligingsmethode in te stellen. Het liep fout en na raadplegen van de veel gestelde vragen en antwoorden uiteindelijk de helpdesk van DigID gebeld. Daar werd gemeld dat ik de gebruiksgeschiedenis moest raadplegen en als daar iets stond van geblokkeerd, dan moest ik een dag wachten met aanvragen van een nieuwe activeringscode en als die dan binnenkwam eerst de methode met SMS moest activeren waarna mogelijk ook de methode met de app aangevraagd kon worden. De vriendelijke dame van de helpdesk meldde mij nadrukkelijk dat ik vooral niet moest proberen of die oude tweede toegezonden code op een later moment toch nog zou werken. Het systeem moest rusten en kon pas na het verkrijgen van de derde per post toegestuurde code afgerond worden!

Ik snap nu wel waarom er mensen zijn die zo min mogelijk met digitale (beveiligings)zaken te maken willen hebben. Les hieruit is: vraag voor uw DigID meteen de inlogmethode aan: Ik wil inloggen met een extra controle via SMS, omdat er sites zijn die alleen dán het mogelijk maken om contact te leggen. Wanneer u helemaal geen ervaring hebt met computers, is de beste methode iemand te machtigen die dan via zijn eigen DigID uw zaken kan behartigen.

De DigID app werkt overigens met het scannen van een QR-code, een praktisch voordeel t.o.v. het sturen van een controle SMS code is mij niet duidelijk.

Ook intessant is de pagina over Veilig Internetten.

Advertenties

Google zoektips

Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine op het wereldwijde web, maar lang niet iedereen gebruikt haar optimaal. Er zijn een hoop handige, maar enigszins ‘verborgen’ trucjes waarmee je nóg beter kunt vinden wat je zoekt.

Google zoeken

Radar zette er een paar op een rij en ik heb dat even overgenomen net als Radar dat heeft gedaan van een andere bron die onderaan wordt genoemd en waarvan Google de meest uitgebreide informatie geeft. Ook zoeken in mail heeft handige tips.

Haal het meeste uit je Google-zoekopdracht met deze tips.

Zoeken op een exacte woordcombinatie

Door meerdere zoektermen tussen dubbele aanhalingstekens te zetten, zorg je dat Google alleen resultaten weergeeft met die exacte opeenvolging van woorden. Bijvoorbeeld: “hoe herken je neprecensies”.

Zoektermen uitsluiten

Door een minteken (-) voor een zoekterm te zetten, zorg je dat Google alleen resultaten vertoont waar die zoekterm niet in voorkomt. Stel dat je een recept zoekt, maar je wilt een bepaald ingrediënt uitsluiten. Voeg dat ingrediënt dan toe aan je zoekopdracht, maar met een ‘-‘ ervoor: -noten (zonder spatie dus). Meerdere uitsluiten kan ook: -noten -vlees -champignons, enzovoorts.

Hetzelfde geldt voor websites. Wil je geen verwijzingen zien die anders vaak zouden voorkomen, bijvoorbeeld naar Marktplaats, als je op een product hebt gezocht? Vul je zoekopdracht dan aan met: -site:marktplaats.nl. Meerdere sites uitsluiten kan ook.

Zoektermen verplicht maken

Wil je juist dat een bepaald woord of een cijfer of letter móet voorkomen in de zoekresultaten? Zet er dan een + voor, wederom zonder spatie. Dit is handig omdat Google losse cijfers, letters en veel voorkomende woorden als ‘het’, ‘hoe’ en ‘en’ negeert. Dus ben je specifiek op zoek naar het zesde deel in de Police Academy-filmreeks? Zoek dan op Police Academy +6 (of op “Police Academy 6”).

Zoeken op een bepaalde site

Wil je alleen maar zoekresultaten zien op een bepaalde site, bijvoorbeeld omdat je zeker weet dat je dat ene goede artikel ooit daarop hebt gelezen? Of simpelweg omdat het je favoriete consumentenprogramma is? Vul je zoekopdracht dan aan met site:[naam van de site]. Daarna typ je het woord waarop je wilt zoeken. Bijvoorbeeld: airfryers site:radar.avrotros.nl.

Zo krijg je allemaal links naar content met het woord ‘airfryer’ erin, maar dan alléén op de Radar-website.

Zoeken op een afbeelding

Google kan niet alleen zoeken op basis van ingetypte woorden, maar ook op basis van afbeeldingen. Dat kan handig zijn wanneer je wilt weten hoe een bepaalde acteur ook alweer heet, of wanneer je benieuwd bent naar het recept van een maaltijd, maar ook om misbruik van jouw eigen foto’s (of die van anderen) op te sporen.

Om te zoeken op basis van een afbeelding moet je beschikken over een bestand of over een link naar de afbeelding. Klik op de Google-homepage rechtsboven op Afbeeldingen, klik vervolgens in de zoekbalk op het fotocamera-icoontje en vul een url in of upload een afbeelding.

De website Lifehacker heeft ook nog een paar handige toepassingen voor ‘reverse image search’.

Jokers gebruiken

Je kunt in Google ook wildcards gebruiken, oftewel: jokers inzetten. Dit is handig als je zoekt op een tekst(fragment) waarvan je een deel niet meer precies weet. Een joker is in Google een asterisk (*). Gebruik die op de plek van de woorden die je niet weet, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een songtekst: “Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een *”, “Heb je * voor mij”, en dergelijke.

Gebruikmaken van automatisch aanvullen middenin een zoekopdracht

Je hebt vast gemerkt dat Google alvast wat voorstellen doet voor het afmaken van je zoekopdracht terwijl je nog aan het typen bent. Je wilt bijvoorbeeld tips zoeken voor het opruimen van je e-mail, dus begin je te tikken: Hoe ruim ik … en nog voordat je ‘mijn’ hebt getypt, doet Google al voorstellen: ‘Hoe ruim ik mijn huis op’, ‘Hoe ruim ik mijn kledingkast op’, Hoe ruim ik mijn iCloud op’ et cetera.

Dat kan handig zijn, maar het is niet echt een tip, want dit gebeurt automatisch. Maar wist je dat je ook een woord middenin je zoekopdracht kunt laten aanvullen? Stel dat je van alles wilt weten over vissen, om maar eens wat te noemen. Je kunt dan bijvoorbeeld zoeken op: ‘Hoe slaapt een vis’. Voordat je op enter drukt kunt je ook een deel middenin je zoekopdracht deleten en vervangen door een underscore (_): Hoe _ vis. Google vult het middelste gedeelte dan voor je in en komt met suggesties als ‘Hoe slaapt een vis’, Hoe teken je een vis’, ‘Hoe lang is een vis zwanger’ en ‘Hoe lang moet vis in de oven’.

Zoekresultaat op een nieuw tabblad openen

Tot slot: vind jij het ook zo irritant dat wanneer je klikt op een van de links in de lijst zoekresultaten, deze opent op hetzelfde tabblad en je de lijst ‘kwijt’ bent? Je moet dan eerst weer terugbladeren om bij de lijst te komen. Een uitkomst kan zijn om de zoekresultaten op een nieuw tabblad te laten openen. Dit kan via de rechtermuisknop en vervolgens de optie ‘Link openen op nieuw tabblad’, of (sneller) door op de link te klikken terwijl de Control-toets (Windows) of de Command-toets (Mac) ingedrukt houdt.

Trouwens, als je muis beschikt over een middelste knop kun je ook simpelweg daarmee op een link klikken om deze op een nieuw tabblad te openen, ongeacht of je op een Windows- of Apple-computer werkt.

Bron: Lifehacker / Google

Werken met bestanden

nagyitoWaar is dat bestand opgeslagen? Ik download net een bestand maar kan het niet meer vinden. Wat nu? Windows heeft een zoekfunctie die standaard links onderin de taakbalk naast het Windows venster staat en is vormgegeven met een vergrootglas.

hqdefault

Voor wie niet opziet tegen een paar Engelse termen is Search Everything een handig gereedschap.

Alles begint met structuur en orde brengen en gelukkig kan dat op een PC sneller dan in een puberkamer.

Het gebruik van de Verkenner of Explorer is daarbij het standaard hulpmiddel. windows_logoOpen de verkenner bijvoorbeeld met behulp van de toetscombinatie Windows logo (links onder tussen Ctrl en Alt op het toetsenbord) en e.

Om twee schermen netjes uitgevuld naast elkaar te krijgen: Houdt de Logotoets ingedrukt en toets achtereenvolgens: <e><linker pijltje><e><rechter pijltje>

H2017-02-16-3et is dan eenvoudig om bestanden van links als Bron naar rechts als Doel te slepen. Wanneer daarbij de rechter muisknop wordt gebruikt heeft men bij loslaten in Doel de keuze in het menu dat dan verschijnt.

2017-02-16-1

Hasnelle-toegang-in-de-verkenner-naar-clouddienstenndig kan zijn om verschillende Clouddiensten zoals:

 • Google Drive
 • iCloud Drive
 • OneDrive
 • Dropbox

bij de Snelle Toegang onder te brengen.

Hoe wordt o.a. uitgelegd in de volgende instructievideo op YouTube.

Besturingssystemen en hun accounts en andere accounts


Gelukdock_cartoons-01kig verschillen mensen en hebben allerlei redenen om zich wel of niet te verbinden aan diensten van internetbedrijven.

Mijn suggesties dienen om overzicht te krijgen en te houden in het complexer wordende omgaan met computers. Voor mij is dit handig en ik leg uit waarom dat voor mij zo is. Daarbij hoop ik dat anderen daar ook iets aan hebben. Graag ontvang ik tips om computerzakenKnop bericht- blue te versimpelen zonder dat het ten koste gaat van de privacy. Ieder heeft zo zijn/haar eigen methode en ik waardeer dat soort reacties zeer!


Overwegingen om meerdere e-mailaccounts te nemen:

 • Het komt wel eens voor dat je een wachtwoord kwijt bent of vergeten. Het is dan handig wanneer een account niet meer toegankelijk is, een wachtwoordherstelbericht naar een nog wel bereikbaar e-mailadres te sturen.
 • Accounts van andere bedrijven zoals bijvoorbeeld Teamviewer, postorderbedrijven of het bedrijf van je provider verlangen dat onder het account een e-mailadres wordt opgegeven. Soms wordt dat ook als gebruikersnaam gebruikt; weeg af of het gebruik van een vast en stabiel e-mailadres als @gmail.com beter gebruikt kan worden dan een adres dat steeds verandert zoals bij het volgende punt.
 • De provider heeft vaak ook een e-mail service. En bedrijf als KPN bijvoorbeeld heeft gedurende de jaren e-mailservices geleverd onder verschillende namen, zoals: @freeler.nl; @hetnet.nl; @kpnmail.nl; @kpnplanet.nl. Andere providers maar ook Microsoft met @hotmail.com; @hotmail.nl; @live.com; @live.nl; @livemail.com; @winmail.com; @msn.com, en tenslotte @outlook.com, maken het verwarrend.
 • @outlook.com niet te verwarren met Outlook Express of Microsoft Outlook is een poging van Microsoft al die e-mailavarianten onder één noemer te brengen.
 • Verschillende e-mailadressen kunnen lastig zijn als je ze allemaal apart moet openen om te kijken of er post is. Eenvoudiger is het om het systeem wat de voorkeur heeft te gebruiken als standaard e-mail en daar de post van de andere e-mailadressen naar toe te zenden: Gmail; Outlook; iCloud.
 • Postbussen kunnen vol raken, dat geldt vaak bij systemen die nog POP3 systemen gebruiken. Het is daarom handiger over te gaan op een systeem met voldoende capaciteit als @gmail.com; @outlook.com of @icloud.com.
 • Meer over verschil IMAP en POP e-mail.
 • IMAP is heel gemakkelijk over te zetten op een ander PC en is op verschillende apparaten zoals tablet en smartphone te gebruiken.

Ga terug naar de pagina: Verschillende accounts beheren

Verschillende accounts beheren

Face tatoo

Dit is niet mijn profielfoto!

Een account is een verzameling gegevens die bepaalt tot welke service, bestanden en/of mappen een computergebruiker toegang heeft en bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat is nodig om die persoonsgebonden gegevens als bijvoorbeeld: profielfoto; klantnummer; bankrekeningnummer te beschermen tegen misbruik. Doorgaans wil men die gegevens, die persoonsgebonden zijn, netjes bij elkaar houden en niet verbinden met andere!

Een bedrijf dat een account verstrekt kan bepaalde voorwaarden stellen aan de gebruikersnaam en het wachtwoord. Soms mag als gebruikersnaam het e-mailadres worden gebruikt, een andere keer mag dat juist weer niet. Soms mag je zelf een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen en soms wordt dat aan je toegezonden. Een wachtwoord is altijd hoofd- of kleinelettergevoelig, een gebruikersnaam meestal niet.

Besturingssystemen

Lijst besturingssystemen

Linux, Windows en Apple hebben dit geregeld in het gebruikersaccountbeheer. Voor meer uitleg klik er op.

Accounts van besturingssystemen hebben vaak meerdere apps daaraan verbonden:

 • Een Google account is gekoppeld aan Google Drive, waarin de instellingen worden onthouden van de Chrome browser; Google zoekmachine; Gmail; YouTube; Picasa of Google Foto’s; opslag documenten; Google+; Google Maps; Google Agenda, etc.
 • Een Microsoft account is gekoppeld aan OneDrive, waarin de instellingen worden onthouden van Internet Explorer of The Edge; Bing zoekmachine; Outlook mail; Skype; MSN; opslag documenten, etc.
 • Een Apple account is gekoppeld aan iCloud, waarin de instellingen worden onthouden van Safari; iCloud mail; iTunes, etc.

Sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter willen graag gebruik maken van een bestaand Google- of Microsoftaccount. Ze hebben dan, voor veel mensen ongemerkt, toegang tot de vele e-mailadressen in de contactenlijst om het woord te verspreiden. Vaak wordt dan een vraag gesteld zoals: Facebook wil graag toegang tot uw contacten.

Soms kan het handig zijn om accounts te koppelen maar denk goed na over de consequenties. Doorgaans geeft het alleen maar verwarring en zelf hou ik het daarom liever gescheiden. Een voorbeeld wat verwarring kan geven: als je het e-mailadres van Google als gebruikersnaam voor de Microsoft app als Skype gebruikt of je Apple account voor de toegang tot een Google browser als Chrome.

Voor beter overzicht maak bijvoorbeeld een WIndows account (****.outlook.com), een Google account (****.gmail.com) en een Apple account (****.icloud.com). Een voorbeeld ter illustratie: Een programma als Skype is ingelijfd door Microsoft en kan beter met het Microsoft ID of account worden gestart. Wanneer het wachtwoord dan wordt veranderd van Microsoft, geldt dat meteen ook voor Skype en hoeft niet meer apart te worden gewijzigd.klik-hier

Voor meer informatie over de drie bekendste besturingssystemen en hun accounts en andere accounts

Enkele tips

 • Gebruik meerdere browsers
 • Gebruik een wachtwoord manager
 • Voor toegang tot de verschillende applicatiewinkels, die doorgaans afhankelijk zijn van het besturingssysteem, klik op de betreffende icoon onder aan dit bericht. De App’s die daar worden aangeboden zijn gecontroleerd door het bedrijf of gemeenschap en daardoor doorgaans vrij van virussen. Op internet kunnen alleenstaande app’s of programma’s worden gedownload. Doe dat alleen bij vertrouwde en bekende sites en laat je niet verlokken tot gratissoftware sites. Bij de originele- of bronsite worden doorgaans geen extra programma’s meegeïnstalleerd, maar let wel op bij iedere tussenstap. Haal vinkjes weg of zet ze juist aan, om die ongevraagde rommel tegen te houden.

  Apple apps store

  Apple Store

  Google_Play_Store_apk-logo-e1438444881462

  Google Play Store

  Windows Store

  Microsoft Windows Store

  Softwarebeheer Linux

  Linux Mint en Ubuntu

Anoniem surfen kan dat?

anonymous2In de huidige maatschappij die steeds complexer wordt en waar allerlei data aan elkaar wordt gekoppeld, hebben sommigen behoefte aan privacy en willen baas zijn over eigen computer.

Anonimiteit wordt als afwijkend gezien en kan zelfs juist verdacht maken: ‘Heb je dan iets te verbergen?’.

Dat kan, maar men realiseert zich niet waar al die data voor wordt gebruikt. Het is maar net in wiens handen het terecht komt en het feit dat alles digitaal wordt opgeslagen wil nog niet zeggen dat die data deugt. De gevolgen kunnen op zijn minst vervelend uitpakken wanneer gegevens in verkeerde handen komen of wanneer alles maar klakkeloos wordt aangenomen.facebook-eigenschap
Meer grip krijgen op die informatie kan goed met gebruik van Vrije Software. Die software lijkt goed georganiseerd en Linux besturingssystemen als Linux Mint en Ubuntu bieden betere beveiliging en instellingen om reclame en bemoeienis in te perken.

duck_duck_go
In de Mozilla Firefox browser zit standaard de zoekmachine van Yahoo. Die kan vervangen worden door DuckDuckGo.

Klik op deze link voor meer uitleg over browser anonimiteit.

Wil men nog verder gaan in de anonimiteit dan kan men gebruik maken van het Tor netwerk en het Tails live operating system op een USB stick gebruiken met de Tor browser die ook onder Windows en  Linux is te gebruiken.

Bedenk wel dat anoniem computeren minder gebruiksvriendelijk is en niet volledig anoniem te maken is.
Het koppelen van informatie door een bedrijf als Google brengt ook gemak bij de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de routeplanner MAPS, de lokale weersvoorspelling en diverse apps. Via het dashboard van Google kan men zelf een behoorlijk inzicht krijgen welke activiteiten worden opgeslagen. Andere bedrijven zoals Microsoft geven instelmogelijkheden om zaken aan of uit te zetten zoals bijvoorbeeld locatieherkenning of surfgedrag.

Google timmert met het steeds waarschuwen en bekend maken dat ze die informatie verzamelen het meest aan de weg. Dat ze reclameinkomsten genereren is bekend en het feit dat ze daar openheid over geven maakt hen voor mij minder verdacht. Wat mij aanspreekt is: De missie van Google is alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

Tegelijkertijd kan die informatie ook gemakkelijk in handen van kwaadwillenden komen en daar zit hem het probleem.

Er zijn tal van mogelijkheden om toch gebruik te maken van de nieuwe technologieën en tevens de privacy beter te beschermen. Een voorbeeld is de cookies te verwijderen wanneer de browser wordt gestopt. Hoe dat en nog meer gedaan kan worden is te vinden in de instellingen van de browser of door zoektermen als: privacy, browser etc. in te voeren. Kijk ook eens naar het artikel op deze site over cookies.

De cirkel is daarmee rond want wanneer men dat doet, wordt men vast al ergens gelokaliseerd als iemand die bewust zich afvraagt of zijn privacy gevaar loopt. 

Picasa wordt Google Foto’s, wat nu?

picasa-vs-photos1Als je Picasa webalbums hebt en naar Google Foto’s gaat, zie je daar zeer waarschijnlijk de fotoalbums die je eerder in Webalbums van Picasa had opgeslagen.
Picasa en Google+ blijven nog wel een poosje beschikbaar maar worden niet verder ontwikkeld, bovendien is Google Foto’s (GF) losgekoppeld en een op zichzelf staande APP geworden.
Tweakers.net schrijft er dit over.
Ik vond een aardige bron als je meer met Google Foto’s wilt doen.

Wie foto’s wil opslaan in the cloud kan bij verschillende diensten terecht, o.a.:

 • Google Foto’s biedt een grote opslagmogelijkheid. Dat zou onbeperkt zijn als je de compressie door hen laat bepalen, bij ongecomprimeerde opslag geldt de maximale opslag van 15GB.download
 • Bij Flickr is de eerste TB gratis. Ook niet niks natuurlijk en het heeft eveneens een eenvoudige doch goede bewerkingsmogelijkheid.
 • Microsoft heeft OneDrive en wanneer je als standaard Microsoft Foto’s koppelt aan afbeeldingen heb je ook een goede combinatie.
Wie meer met foto’s wil doen vindt op YouTube erg handige instructies zoals de Lightroom instructiefilms van Mike Sluitertijd of de eerder beschreven filmpjes voor Gimp door Mariel.