DIGID wat kan ik ermee?

De meest eenvoudige manier om over DIGID geïnformeerd te worden is door op het plaatje hiernaast te klikken dan legt de zeer geduldige Steffie het uit.
Steffie is een initiatief van Stichting Leer Zelf Online. Deze stichting zet zich in om kwetsbare mensen zelfredzamer te maken in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt.
Steffie heeft inmiddels een enorme achterban. Meer dan een miljoen mensen komen jaarlijks op haar website. Zij leren op een leuke manier veel van Steffie.
Steffie heeft inmiddels aan de overheid gevraagd de methode om van DIGID gebruik te maken te vereenvoudigen. Dat is wel nodig hoewel een goede beveiliging vaak samen gaat met een ingewikkelde procedure kan het aanvragen een lastig proces zijn. Om dit te illustreren mijn verhaal:

Iemand in mijn vriendenkring had een proces verbaal op laten stellen door de politie in verband met vernielingen. De politie meldde hem dat als hij het vervolg van de afhandeling van deze zaak wilde volgen het kon doen via zijn DIGID. Nu had hij die niet en vroeg mij hem te helpen bij de aanvraag. Omdat hij zo min mogelijk met ingewikkelde digitale zaken te maken wil hebben vroeg ik de eenvoudige methode om in te loggen aan. Dat is met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit gedaan hebbende bleek dat men daarmee niet op https://www.politie.nl/mijnpolitie kan komen en een van de andere methodes die meer veilig zijn, nodig heeft. Die methodes zijn weergegeven in de volgende schermafbeelding: Door onervarenheid dacht ik dat de toegestuurde activeringscode ook gebruikt kon worden voor inloggen met de DigID app en installeerde die op zijn iPad. Een GSM was door betrokkene nog maar net aangeschaft en met SMS had hij nog geen ervaring. Omdat na enige vruchteloze pogingen de zaak blokkeerde vroeg ik opnieuw een activeringscode aan en toen die na enige dagen werd bezorgd, wederom getracht daarmee de extra beveiligingsmethode in te stellen. Het liep fout en na raadplegen van de veel gestelde vragen en antwoorden uiteindelijk de helpdesk van DigID gebeld. Daar werd gemeld dat ik de gebruiksgeschiedenis moest raadplegen en als daar iets stond van geblokkeerd, dan moest ik een dag wachten met aanvragen van een nieuwe activeringscode en als die dan binnenkwam eerst de methode met SMS moest activeren waarna mogelijk ook de methode met de app aangevraagd kon worden. De vriendelijke dame van de helpdesk meldde mij nadrukkelijk dat ik vooral niet moest proberen of die oude tweede toegezonden code op een later moment toch nog zou werken. Het systeem moest rusten en kon pas na het verkrijgen van de derde per post toegestuurde code afgerond worden!

Ik snap nu wel waarom er mensen zijn die zo min mogelijk met digitale (beveiligings)zaken te maken willen hebben. Les hieruit is: vraag voor uw DigID meteen de inlogmethode aan: Ik wil inloggen met een extra controle via SMS, omdat er sites zijn die alleen dán het mogelijk maken om contact te leggen. Wanneer u helemaal geen ervaring hebt met computers, is de beste methode iemand te machtigen die dan via zijn eigen DigID uw zaken kan behartigen.

De DigID app werkt overigens met het scannen van een QR-code, een praktisch voordeel t.o.v. het sturen van een controle SMS code is mij niet duidelijk.

Ook intessant is de pagina over Veilig Internetten.

Advertenties

Een gedachte over “DIGID wat kan ik ermee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s