Verschillende accounts beheren

Face tatoo

Dit is niet mijn profielfoto!

Een account is een verzameling gegevens die bepaalt tot welke service, bestanden en/of mappen een computergebruiker toegang heeft en bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat is nodig om die persoonsgebonden gegevens als bijvoorbeeld: profielfoto; klantnummer; bankrekeningnummer te beschermen tegen misbruik. Doorgaans wil men die gegevens, die persoonsgebonden zijn, netjes bij elkaar houden en niet verbinden met andere!

Een bedrijf dat een account verstrekt kan bepaalde voorwaarden stellen aan de gebruikersnaam en het wachtwoord. Soms mag als gebruikersnaam het e-mailadres worden gebruikt, een andere keer mag dat juist weer niet. Soms mag je zelf een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen en soms wordt dat aan je toegezonden. Een wachtwoord is altijd hoofd- of kleinelettergevoelig, een gebruikersnaam meestal niet.

Besturingssystemen

Lijst besturingssystemen

Linux, Windows en Apple hebben dit geregeld in het gebruikersaccountbeheer. Voor meer uitleg klik er op.

Accounts van besturingssystemen hebben vaak meerdere apps daaraan verbonden:

 • Een Google account is gekoppeld aan Google Drive, waarin de instellingen worden onthouden van de Chrome browser; Google zoekmachine; Gmail; YouTube; Picasa of Google Foto’s; opslag documenten; Google+; Google Maps; Google Agenda, etc.
 • Een Microsoft account is gekoppeld aan OneDrive, waarin de instellingen worden onthouden van Internet Explorer of The Edge; Bing zoekmachine; Outlook mail; Skype; MSN; opslag documenten, etc.
 • Een Apple account is gekoppeld aan iCloud, waarin de instellingen worden onthouden van Safari; iCloud mail; iTunes, etc.

Sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter willen graag gebruik maken van een bestaand Google- of Microsoftaccount. Ze hebben dan, voor veel mensen ongemerkt, toegang tot de vele e-mailadressen in de contactenlijst om het woord te verspreiden. Vaak wordt dan een vraag gesteld zoals: Facebook wil graag toegang tot uw contacten.

Soms kan het handig zijn om accounts te koppelen maar denk goed na over de consequenties. Doorgaans geeft het alleen maar verwarring en zelf hou ik het daarom liever gescheiden. Een voorbeeld wat verwarring kan geven: als je het e-mailadres van Google als gebruikersnaam voor de Microsoft app als Skype gebruikt of je Apple account voor de toegang tot een Google browser als Chrome.

Voor beter overzicht maak bijvoorbeeld een WIndows account (****.outlook.com), een Google account (****.gmail.com) en een Apple account (****.icloud.com). Een voorbeeld ter illustratie: Een programma als Skype is ingelijfd door Microsoft en kan beter met het Microsoft ID of account worden gestart. Wanneer het wachtwoord dan wordt veranderd van Microsoft, geldt dat meteen ook voor Skype en hoeft niet meer apart te worden gewijzigd.klik-hier

Voor meer informatie over de drie bekendste besturingssystemen en hun accounts en andere accounts

Enkele tips

 • Gebruik meerdere browsers
 • Gebruik een wachtwoord manager
 • Voor toegang tot de verschillende applicatiewinkels, die doorgaans afhankelijk zijn van het besturingssysteem, klik op de betreffende icoon onder aan dit bericht. De App’s die daar worden aangeboden zijn gecontroleerd door het bedrijf of gemeenschap en daardoor doorgaans vrij van virussen. Op internet kunnen alleenstaande app’s of programma’s worden gedownload. Doe dat alleen bij vertrouwde en bekende sites en laat je niet verlokken tot gratissoftware sites. Bij de originele- of bronsite worden doorgaans geen extra programma’s meegeïnstalleerd, maar let wel op bij iedere tussenstap. Haal vinkjes weg of zet ze juist aan, om die ongevraagde rommel tegen te houden.

  Apple apps store

  Apple Store

  Google_Play_Store_apk-logo-e1438444881462

  Google Play Store

  Windows Store

  Microsoft Windows Store

  Softwarebeheer Linux

  Linux Mint en Ubuntu

Advertenties

3 gedachten over “Verschillende accounts beheren

 1. Pingback: Besturingssystemen en hun accounts en andere accounts | Oldemarktse Computerclub

 2. Pingback: Rommel in de Contactpersonen | Oldemarktse Computerclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s