Anoniem surfen kan dat?

anonymous2In de huidige maatschappij die steeds complexer wordt en waar allerlei data aan elkaar wordt gekoppeld, hebben sommigen behoefte aan privacy en willen baas zijn over eigen computer.

Anonimiteit wordt als afwijkend gezien en kan zelfs juist verdacht maken: ‘Heb je dan iets te verbergen?’.

Dat kan, maar men realiseert zich niet waar al die data voor wordt gebruikt. Het is maar net in wiens handen het terecht komt en het feit dat alles digitaal wordt opgeslagen wil nog niet zeggen dat die data deugt. De gevolgen kunnen op zijn minst vervelend uitpakken wanneer gegevens in verkeerde handen komen of wanneer alles maar klakkeloos wordt aangenomen.facebook-eigenschap
Meer grip krijgen op die informatie kan goed met gebruik van Vrije Software. Die software lijkt goed georganiseerd en Linux besturingssystemen als Linux Mint en Ubuntu bieden betere beveiliging en instellingen om reclame en bemoeienis in te perken.

duck_duck_go
In de Mozilla Firefox browser zit standaard de zoekmachine van Yahoo. Die kan vervangen worden door DuckDuckGo.

Klik op deze link voor meer uitleg over browser anonimiteit.

Wil men nog verder gaan in de anonimiteit dan kan men gebruik maken van het Tor netwerk en het Tails live operating system op een USB stick gebruiken met de Tor browser die ook onder Windows en  Linux is te gebruiken.

Bedenk wel dat anoniem computeren minder gebruiksvriendelijk is en niet volledig anoniem te maken is.
Het koppelen van informatie door een bedrijf als Google brengt ook gemak bij de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de routeplanner MAPS, de lokale weersvoorspelling en diverse apps. Via het dashboard van Google kan men zelf een behoorlijk inzicht krijgen welke activiteiten worden opgeslagen. Andere bedrijven zoals Microsoft geven instelmogelijkheden om zaken aan of uit te zetten zoals bijvoorbeeld locatieherkenning of surfgedrag.

Google timmert met het steeds waarschuwen en bekend maken dat ze die informatie verzamelen het meest aan de weg. Dat ze reclameinkomsten genereren is bekend en het feit dat ze daar openheid over geven maakt hen voor mij minder verdacht. Wat mij aanspreekt is: De missie van Google is alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

Tegelijkertijd kan die informatie ook gemakkelijk in handen van kwaadwillenden komen en daar zit hem het probleem.

Er zijn tal van mogelijkheden om toch gebruik te maken van de nieuwe technologieën en tevens de privacy beter te beschermen. Een voorbeeld is de cookies te verwijderen wanneer de browser wordt gestopt. Hoe dat en nog meer gedaan kan worden is te vinden in de instellingen van de browser of door zoektermen als: privacy, browser etc. in te voeren. Kijk ook eens naar het artikel op deze site over cookies.

De cirkel is daarmee rond want wanneer men dat doet, wordt men vast al ergens gelokaliseerd als iemand die bewust zich afvraagt of zijn privacy gevaar loopt. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s