Windows 10 installeren?

Schermafdruk 2015-08-03 20.58.27
Uw computerclub neemt alvast een kijkje en informeert u over de kinderziektes. Dat laatste was de reden voor velen om even te wachten met installeren totdat er mensen zijn in je omgeving die al enige ervaring hebben opgebouwd met voorkomende problemen. Wil je zelf tot die mensen behoren, zorg er dan voor:

 1. dat Windows 7 of 8.1 up-to-date is en bijgewerkt met WinUpdate en er voldoende ruimte op de schijf (minstens 13 GB) is;
 2. dat er een back-up van het hele systeem is.

Bij mij ziet er op het eerste gezicht goed uit. Het upgraden gaat snel en zonder problemen. De meeste programma’s blijven intact, zo lijkt het, evenals de data. De opstarttijd is korter en alles werkt vlot.

Een waarschuwing is op zijn plaats voor telefoontjes van zogenaamde medewerkers van MicroSoft. Ga daar niet op in! Klik voor meer…

Schermafdruk 2015-08-03 20.59.37Wat ik zoal tegenkom:

 • Mijn F-secure antivirusprogramma wordt niet standaard aangezet en Windows Defender is eveneens uitgeschakeld. Teamviewer geeft een waarschuwing dat mijn PC niet beschermd is. Aanzetten van de anti-virusbescherming gaat snel. Ik had echter verwacht dat Windows zelf die melding zou geven, hetgeen je van een besturingssysteem mag verwachten.
 • Lastpass, de handige wachtwoordmanager, installeren in de nieuwe EDGE browser gaat niet. Het probleem is bekend en zal t.z.t. door Lastpass worden opgelost. Op dit moment
 • Een startpagina in de nieuwe Edge browser van Windows installeren is na even zoeken gevonden rechtsboven bij de en dan bij instellingen is de voor mij vertrouwde Symbaloo startpagina eenvoudig in te stellen.
 • JAVA geeft melding niet te kunnen werken in de EDGE (vervanger van IE), andere browsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Maxthon werken als voorheen. Safari heeft een probleem met Lastpass. Plug-ins worden (nog) niet ondersteund in de nieuwe browser EDGE en dus ook het eerder gemelde Lastpass niet. Overigens werkt Lastpass wel in de browsers: Google Chrome, Mozilla Firefox en Maxthon.
 • Wat mij opvalt is de overzichtelijke en eenvoudige instellingsmogelijkheden voor privacy. Een doorgaans ingewikkelde materie die simpel met schuifknopjes ingesteld kan worden. Vraag blijft natuurlijk wat er achter de schermen werkelijk gebeurt. Daar is heel veel over gepubliceerd en ik ga er hier niet op in. Iedereen moet dat zelf afwegen. Zo kan het handig zijn te weten waar je mobiele telefoon zich bevind wanneer je hem kwijt bent, maar lastig als anderen niet mogen weten waar je bent. Om maar eens een voorbeeld te noemen.
 • Bij een gebruiker was na upgraden van Windows 7 naar 10 de functie van de startknop verdwenen. Alleen het contextmenu met de rechter muisknop deed het. Korte tijd had het wel gefunctioneerd maar vrij snel was deze belangrijke knop links/onder niet meer te gebruiken. Meerdere meldingen aan MicroSoft staan aangemeld, maar een oplossing is nog niet gevonden. Mogelijk staat hier een oplossing bij.
 • Op andere systemen merk ik dat het downloaden soms niet werkt. Dit wordt dan gemeld met de term Mislukt en een cryptische omschrijving van de fout met bijvoorbeeld: ‘Code 80070002. Er is een onbekende fout in Windows update opgetreden. Productondersteuning bij deze fout.’ En dan door te klikken op het ondersteuningsaanbod een aantal mogelijkheden wat het zou kunnen zijn. Met wat puzzelwerk kom ik tot een aantal andere updates die nog moeten bijgewerkt of op een andere PC dat er te weinig schijfruimte is. Dit laatste wordt uiteindelijk ook door Windows gemeld. Voor leken is die wijze van fout opsporen met codes en technische taal vaak al reden om af te haken.Schermafdruk 2015-09-05 13.24.10
 • Partitieproblemen, die bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt wanneer je de harde schijf hebt gecloned naar een snelle SSD-schijf, kunnen wellicht worden opgelost met de handleiding die je bij ZDNET vindt.
 • Op een geavanceerde laptop van HP met GPS en SSD zat een WIFI kaartje dat na lang zoeken bij HP en Windows nog geen geschikte driver had voor Windows 10. Enige remedie was terug naar Windows 7 hetgeen eenvoudig verliep en wachten tot de driver voor Windows 10 beschikbaar komt.
 • Wordt vervolgd…

Op het web is van alles te vinden over de nieuwe Windows versie. Zoek bijvoorbeeld met de zoekwoorden: Windows 10 instructie wat is nieuw en je komt bijvoorbeeld uit op:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s