Back-up maken

backup-266x200Een back-up wordt gemaakt om iets te herstellen (recoveren) dat beschadigd of weg is. Je kunt het ook een reservekopie noemen. Alvorens te beginnen met het maken van een reservekopie moet men weten: hoe groot is datgene waarvan ik een kopie wil maken en op welk opslagmedium, met voldoende ruimte, sla ik het op. In ieder geval moet de ruimte waar de back-up wordt opgeslagen groter zijn. Ook kan de back-up in “The Cloud” opgeslagen worden. Opslaan op een aparte partitie of deel van de interne harde schijf is af te raden, want als er iets met die schijf gebeurt zal ook die andere partitie in de regel beschadigd zijn.

Lokaal of online een back-up maken
In toenemende mate worden online diensten aangeboden om een back-up op te slaan.”The Cloud” is echter alleen beschikbaar wanneer er een internetverbinding is. Te denken valt aan speciale aanbieders van opslagruimte, bijvoorbeeld: Google Drive, MicroSoft Onedrive, Dropbox. Deze zijn tot een bepaalde capaciteit ook gratis.

Wanneer men een Apple besturingssysteem heeft zoals bijvoorbeeld op de iPad, wordt er standaard een kopie van het hele apparaat in iCloud opgeslagen. Grotere computers van Apple hebben TimeMachine als opslagmogelijkheid.

Systeem back-up
Een systeem back-up is een opstartbare kopie van de hele schijf inclusief het besturingssysteem, de software en de data. Zo’n back-up kan nodig zijn bij een gecrashte harde schijf om het hele systeem terug te zetten (recovery).

Gedeeltelijke back-up
Een back-up kan een gewone kopie zijn van bepaalde bestanden of met een speciaal back-up programma, waarbij compressie (samenpersing), wachtwoordbeveiliging en als voorwaarde bij het terugzetten ook gebruik van hetzelfde programma etc. nodig is. Zo’n back-up is vaak minder geschikt om op een andere computer te zetten, maar biedt wel extra bescherming van gevoelige gegevens.

Eenvoudige kopie maken zonder extra software

Schermafdruk 2015-04-24 13.10.43

Klik op het plaatje om te vergroten.

Een kopie maken met de Verkenner of Explorer die standaard aanwezig is in Windows. In Linux heet het bestandsbeheer.
Men maakt een kopie van bestanden van bron naar doel. Handig is daarbij toetscombinaties te gebruiken. Toets de <Windows-logotoetswindows_logo> in en blijf die ingedrukt houden, toets daarna wat tussen de haken staat (zonder de haken) <e> en<pijltje links> en <e> en <pijltje rechts>, laat dan pas de Windows-logotoets los. Men heeft dan 2 versies van de Verkenner of Explorer uitgevuld op het scherm, naast elkaar. Links gebruikt men als bron en rechts als doel. Er is wel enige kennis van de mappenstructuur nodig om zo te werk te gaan, maar er hoeft geen extra software aan te pas te komen. Van belang is te letten op het formaat van het opslagmedium. Eerder werd al de grootte genoemd maar ook de wijze waarop het doel is geformatteerd. Dat moet hetzelfde zijn als de bron. Vaak is een USB-stick of externe harde schijf op de FAT32 geformatteerd. Dit formaat ondersteunt o.a. grotere bestanden en bestandsnamen niet en kan problemen geven bij het maken van een kopie. Formatteer daarom het opslagmedium eerst met het NTFS formaat. Dat doet men door met de rechtermuisknop in de Verkenner op het opslagmedium te klikken. In het contextmenu verschijnt dan een venster met formatteren. Formatteren heeft tot gevolg dat de bestandsindeling wordt klaargemaakt voor nieuw ontvangst maar…
Let op dat formatteren bestaande gegevens verwijdert!

Incrementele back-up
Wanneer er, zoals dat bij een bedrijf vaak gebeurt, dagelijks een back-up moet worden gemaakt, wordt eerste een systeemkopie gemaakt. Vervolgens alleen de wijzigingen na de vorige back-up; dat laatste heet een incrementele back-up.

Welk opslagmedium is het beste?
Een eenvoudige te hanteren medium is een externe harde schijf. Deze zijn verkrijgbaar met diverse aansluitingen USB 2.0 en USB3.0 zijn de bekendste en de laatste versie 3.1 heeft tot 20x snellere bestandsoverdracht dan versie 2.0, als de computer tenminste ook die (blauwe) aansluiting heeft. Sommige schijven hebben een aparte voeding en andere worden tevens door de USB aansluiting elektrisch gevoed. Om het nog gemakkelijker te maken zijn er schijven waar al een back-upprogramma op staat en op de achtergrond op in te stellen tijden automatisch back-ups maakt.

Windows 7 en 8 hebben een back-upprogramma

Ubuntu en Linux Mint hebben een back-upprogramma
In Softwarebeheer van Ubuntu en Linux Mint zijn diverse back-upprogramma’s te vinden, maar er is standaard een programma met het pakket meegeleverd afhankelijk van welke versie, zoals bijvoorbeeld Deja-Dup, LuckyBackup en mintBackup.

Terugzetten of herstellen (in het Engels Recovery)
Wanneer een back-up gemaakt is met een speciaal softwareprogramma, is het gebruikelijk dat het terugzetten of herstellen met dezelfde software gebeurt. Bij gewoon kopiëren is dat niet nodig.

Wie aan deze informatie niet genoeg heeft, kan bijvoorbeeld ook kijken bij De Consumentenbond of een Visual Steps gids aanschaffen.

Advertenties

Een gedachte over “Back-up maken

  1. Pingback: Windows 10 installeren? | Oldemarktse Computerclub

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s